teisipäev, 16. august 2016

Täistaimne seljanka - kas see polegi päris?

See seljanka maitseb nagu seljanka. Aga boonusena on täiesti loomsevaba! Mul on iga natukese aja tagant justnimelt SELLE seljanka isu ja nii ma seda meie perele ikka aeg-ajalt jälle valmistan ja loodan, et äkki kuidagi eeskuju mõjutab neid lapsi siin ka seda sama palavalt armastama. Sest nende jaoks on see praegu pigem "hapu" ja "kibe" ja "sibuuul" ma-ei-tea-mis-imelikud-omadussõnad veel. Aga küll nad sellest välja kasvavad (ja kui me neile näiteks muud süüa ei anna. Hahhah. Nali, lastekaitsjad.)

Seljankast pidavat seljanka tegema just see suur sibulakogus, nii et ärge imestage - nutke ja hakkige. Ja pärast võite rõõmust naerda, kui see imeline supp maitsemeelteni jõuab lõpuks. Inspiratsiooni sain imelisest ideepangast Facebookis, milleks on grupp "Jah, see on vegan!" (keegi tegi oma seljankast pilti ja peale seda ei saanud ma magada kuni lõpuks oma supi kokku keetsin) ja nami-namist.



Mida vaja:

4 sl oliivõli
3-4 sibulat
3 küüslauguküünt tükeldatuna
5 kartulit
2 marineeritud kurki tükeldatuna
peotäis oliive, (meie kasutame rohelisi)
1-2 dl köögiviljapuljongit
10 tera musta pipart
3 loorberilehte

4-5 spl 20%-list tomatipastat
400-grammine purk purustatud tomateid või kuskil 5 tükeldatud päristomatit
0,75 liitrit kuuma maheköögiviljapuljongit (minul Biomarketi pulber)

(marineeritud seeni)
(ratasteks lõigatud taimseid viinereid)
(midaiganeshead)

poole kuni terve sidruni mahl
paar spl magustajat, soola

Kuidas teha:

1. Tükeldame oma sibulad, mõnel pool soovitatakse isegi jätta sellised viilud (aga mitte minu lastele). Paneme pannile või otse supipotti õli ja küpsetame selles sibulaid, kuni need on mõnusad ja kuldpruunid. Lisame küüslaugu, kartulikuubikud, marineeritud kurgid ja oliivid (võid ka tükeldada, kui tahad), pipraterad ja loorberilehed. Valame peale puljongi ning hautame kuni kartul on pehme.

2. Siis lisame segule tomatipasta ja purustatud tomatid ning laseme jälle 5-10 minutit podiseda. Kui supp on liiga paks, võib lisada kuuma vett, kuni supp on meeldiva konsistentsiga.

3. Kui supp on juba täitsa seljanka moodi, lisame soovi korral veel paar tükeldatud sojaviinerit ja marineeritud seeni (või värskeid šampinjone) ning maitsestame sidrunimahla ja soola-magustajaga (nt suhkruga või mõne moodsa siirupiga).

4. Kes soovib, võib suppi kaunistada ka mõne taimse hapukoorega!

Otsi näiteks Prismadest!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar